WAT IS KRAV MAGA?

Krav Maga is het meest doeltreffende en realistische zelfverdedigings- en close-combatsysteem dat vandaag bestaat. Krav Maga wordt internationaal erkend door gevechtsinstructeurs en experts in krijgskunsten als een praktisch, doeltreffend en innoverend systeem dat je leert hoe je allerlei vormen van geweld kan voorkomen en overwinnen.

In Krav Maga zijn er geen regels en is er geen wedstrijdcompetitie. Ook bestaat er geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Alle technieken zijn zowel door mannen als vrouwen uitvoerbaar.

Onze leerlingen worden getraind voor situaties waarin verliezen of opgeven mogelijk fataal kan zijn. De focus ligt dan ook op het trainen van situaties en aanvallen die real-life scenario’s benaderen. Zowel technische bekwaamheid als mentaal doorzettingsvermogen zijn hierbij uitermate belangrijk. Iedere aanval en verdediging in Krav Maga heeft als doel het gevaar te neutraliseren en een snelle en veilige aftocht mogelijk te maken.

Krav Maga Global (KMG)

Krav Maga Global (KMG), waartoe ook onze clubs behoren, werd in 2010 opgericht, en heeft sindsdien een voortrekkersrol in de ontwikkeling en verspreiding van Krav Maga. KMG is aanwezig in meer dan 60 landen en telt meer dan 1.500 instructeurs wereldwijd.

Eyal Yanilov, voorzitter en hoofdinstructeur van KMG, is de enige persoon die houder is van zowel het ‘Founders Diploma of Excellence’, als van de hoogste Krav Maga rang ooit toegekend door grootmeester Imi.

Op vraag van Imi hielp Eyal mee met de oprichting van het IKMF. Het IKMF was een sportvereniging met als doel de verspreiding van Krav Maga buiten Israël. Bij de formatie van het IKMF in 1996 waren er slecht 7 leden, maar het groeide al snel uit tot de grootste en meest professionele Krav Maga organisatie ter wereld.De structuur van het IKMF volstond echter niet om zo een groei en ontwikkeling van Krav Maga te ondersteunen, vandaar dat Eyal, samen met een aantal anderen, besloot om Krav Maga Global op te richten.

In de nieuwe structuur is er in elk land waar een KMG-afdeling aanwezig is, een directeur die verantwoordelijk is voor de groei van zowel het Krav Maga systeem als van de lokale KMG organisatie. Voor België is dit Serge Bridoux. Hij wordt hierin bijgestaan door lokale instructeurs.Daarnaast zijn er instructeurs van het global team die de wereld afreizen om trainingen te geven en ons systeem te verspreiden. Samen met de lokale directeurs vormen zij het kloppende hart van KMG!

Imi Sde-Or (Lichtenfeld)

Imi Sde-Or (Lichtenfeld) is de grondlegger van Krav Maga. Hij werd op 26 mei 1910 geboren te Boedapest, en groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Als kind werd hij door zijn vader aangespoord tot het beoefenen van vele sporten, waaronder turnen, worstelen en boksen. Imi was een topatleet en blonk uit in al deze disciplines.

In de late jaren ‘30 werd de Joodse gemeenschap in Bratislava bedreigd door anti-semitische groeperingen die op dat moment in Europa aan een opmars bezig waren. Imi hielp mee met de verdediging van de Joodse wijk tegen rascistische bendes. Hiervoor begon hij lessen in Judo en Jujutsu te volgen, in de hoop dat deze sporten hem zouden helpen bij het verdedigen van zijn buurt. Al snel kwam hij erachter dat sport weinig te maken had met echt geweld en begon hij zijn eigen systeem voor praktische zelfverdediging in levensbedreigende situaties te ontwikkelen.

In 1940 zorgde de opmars van de nazi’s ervoor dat Imi zijn thuisland moest ontvluchten. Hij wist per schip te ontkomen aan de nazi-overheersing, en emigreerde naar het Brits mandaatgebiet Palestina.In 1948, het jaar van de oprichting van de staat Israël, werd hij hoofdinstructeur voor krav maga (contactgevecht) aan het instituut voor fysieke training van het Israëlisch leger. Hiervoor ontwikkelde hij technieken die men eenvoudig kon aanleren, met een minimum aan oefening kon onderhouden, en die ook in de meest ongunstige omstandigheden uitgevoerd konden worden.

Na uit actieve dienst te zijn teruggetreden paste Imi Krav Maga aan om universeel te worden toegepast. De technieken werden veranderd zodat iedereen – man of vrouw, jong of oud – hier gebruik van kon maken om een aanval af te slaan.

Op 9 januari 1998 is Imi van ons heengegaan. Hij stierf op 87-jarige leeftijd in Netanya, Israël

Krav Maga Gent

Krav Maga Gent is in 2012 opgericht door Joris Verschelden, nadat hij door Jan, één van de huidige leden, gecontacteerd was voor enkele privé lessen.

Jan was een tijdje daarvoor het slachtoffer geworden van een ernstig geval van verkeersagressie in Gent. Niet begrijpende dat hij zichzelf niet verdedigde, maar totaal bevroor, vond hij dat hij zich beter moest wapenen en voorbereiden voor dit soort situaties.

Joris liep al een tijdje rond met plannen om een club te starten in Gent, maar het vinden van een goede traininglocatie is niet zo evident. Tijdens de privé lessen met Jan werden er gegevens en eventuele adressen voor trainingen uitgewisseld, en een jaar later was Krav Maga Gent een feit.

Na herhaaldelijke vragen van mensen uit Joris zijn thuisbasis (het Waasland) besloot Joris ongeveer een jaar later een 2de club op te richten. Ook hier was het vinden van een goede locatie niet zo evident. De club is gestart in Belsele, heeft een korte tussenstop gemaakt in de gemeentelijke sporthal van Waasmunster, en is uiteindelijk terecht gekomen in de sporthal van de gemeentelijke basisschool Waasmunster. Dit was een prachtige locatie waar we zowel binnen als buiten konden trainen, maar helaas zijn we in 2016 wegens tijdsgebrek moeten stoppen met deze club. We wensen wel de leden, en zeker de vaste kern uit Waasmunster, te bedanken voor hun inzet tijdens de trainingen. Ook wij als trainers hebben veel van jullie geleerd !!!

Uiteraard blijven de trainingen in Gent wel gewoon doorgaan, dus iedereen is daar nog steeds welkom. We hopen dan ook regelmatig eens bezoek te krijgen van onze vrienden (want dat zijn het allemaal geworden) uit het Waasland !

KRAV MAGA GENT

Krav Maga Gent is in 2012 opgericht door Joris Verschelden, nadat hij door Jan, één van de huidige leden, gecontacteerd was voor enkele privé lessen. Op dinsdag 23 oktober 2012 gaf Joris zijn eerste Krav Maga training in de nieuwe Gentse Afdeling. Ondertussen is Joris een Krav Maga Expert niveau 1.

CONTACTEER ONS

Email: info@kmggent.be

HET CLUBREGLEMENT

Het clubreglement kan je HIER downloaden

KRAV MAGA BELGIË